2013. október 14., hétfő

Az én Nagymamám ÉLETE

Az én Nagymamám idén júniusban betöltötte a 96.évet. Hogy pontosan melyik nap azt csak ő tudta, mert a hivatalok mást állítottak, az eredeti papír már elveszett.
Januárig egyedül lakott a két szintes családi házban és nagy részt ellátta magát és várta a népes rokonságot. Július végén kórházba került, és én haza utaztam a gyerekekkel, hogy látogathassam. Majdnem két hétig mehettem hozzá minden nap. Hatalmas ajándék volt ez nekem. Az utolsó napon is ott voltam vele, sajnos az utolsó perceire kiküldtek. Szeretném ezeket az élményeimet kibeszélni, de mégsem szomorkodni jöttem, hanem azért ,hogy megmutassam mekkora íve volt az életének, milyen szép kerek, életfeladatait és azon túl is teljesítve.
5 éves koromban halt meg anyukám, azóta ő nevelt a Nagypapámmal.  Ekkor ő 68 a Papám 75 évesek voltak. Előtte egy pár évvel költöztek át az Alföldről és építettek fel egy házat Balatonalmádiban.
Olyan nehéz róluk külön beszélni. A Nagypapám is fantasztikus ember volt, az egyik akit a legjobban szerettem. Több mint 69 évet éltek együtt, szeretetben, egymást mindig saját maguk elé, helyezték tisztelték egymást.
 Mégis szeretnék most a Mamámról írni. Ami a legjobban lenyűgözött az, hogy mennyire ért a kisgyerekek nyelvén. A semmiből csinált játékot. Elszórakoztak egy süteményesdoboz pörgetésével vagy csak úgy egymással.

 Szerettek labdázni, focizni is. Mama leült egy székre ők meg rugták neki. Itt Simi elég korán kezdte
 A kedvenc elfoglaltság mégis a toll pihe fújás volt. Ezzel igen hosszú időn keresztül tudtak elszórakozni.
Ilyen önfeledten tudott velük együtt nevetni (itt 90 éves) és ezt ők a hűségükkel hálálták meg. Különleges kapcsolata volt mind a háromnak vele.
Amikor a harmadik gyermekünk született eljött hozzánk 2 hétre segíteni, 93 évesen.


Amit tőlük tanultam és bennem él ebben a József Attila: Születésnapodra című versében jól össze van foglalva:

"Istenedhez, angyalodhoz
nem választott akarathoz, 
maradj hű adott szavadhoz
álmaidhoz
szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz!
...Vedd a napot ajándéknak, amit mások pazarolnak.
Ne vedd magadra ha semmibe vesznek, nekem mindig ajándék vagy"


Agnes Vanilla megzenésítette.


Készült egy képvetítés a temetés utáni torra, életének 96 kockájával. Nem tudom mennyi jön át nektek belőle, de többen ismertétek, így hálával és büszkeséggel mutatom meg a videót,( ha elkészül a végleges alakja): Ő volt a NAGYMAMÁM!2 megjegyzés:

  1. köszönöm, hogy ezt leírtad. Én végigsírtam, de az az igazság, hogy ezek nem szomorú könnycseppek voltak, hanem olyan örülök, hogy ismerhettem őt és örülök, hogy a barátotok lehetek! Szeretnék majd én is ilyen nagymama-dédinagymama esetleg üknagymama lenni:) Ancsi

    VálaszTörlés
  2. De jó neked, hogy megadatott egy ilyen mama!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...