2011. november 3., csütörtök

Nestlé bojkott

2011 október 31 és 2011 november 7.-e között tartózkodjunk a Nestlé termékek vásárlásától!
                                                       Nestle free zone
A lényeg ennyi. Az ok pedig a következő: A Nestlé, mint a tápszer gyártásban éllovas cég -egyébként a többihez hasonlóan- inkorrekt marketingjével megtéveszti, sőt becsapja a vásárlót, akit -bedőlve ennek- jelentős hátrányok érnek. Hogy túl menjünk az általánosításon: A fejlődő országokban szívesen osztanak tápszer minta csomagot. Az ottaniaknak ez státusz szimbólumnak számít, hiszen csak az tudja megvenni a tápszert akinek van pénze. Amíg ezt adja a babájának a mama, addig mivel nem fogy a saját teje,az lecsökken és utána már tényleg kell a pótlás. Csak hogy ott nincsenek meg a megfelelő higiénés körülmények (szennyezett víz, fertőtlenítési lehetőség hiánya) arra hogy az előírtaknak megfelelően készítsék el a tápszert, ezért fertőzéshez és sokszor halálhoz vezet. Szándékosan nem a  biztonságos szót használtam, mert ugye sokszor előfordul akár Európában is, hogy maga a tápszer is szennyezett, az előállítási körülmények miatt.
Persze ez nem új keletű dolog. Már hetvenes években is konferenciákat hívtak össze annak érdekében, hogy megfékezzék a gyártók pénzéhesség vezérelte gátlástalanságát. Ezeken a konferenciákon csecsemőgyilkosoknak kiálltok ki a Tápszergyártó cégeket, hiszen több millió gyerek halála szárad a lelkükön. Maradjunk itt a mi házunk táján, nehogy azt mondhassuk "szegény Afrikai gyerekek, de itt ilyen nem fordulhat elő". Számba kell vennünk a tartós egészség kárósító hatást is. Mert az anyatejes babák esélye csökken számos betegségre, úgy a tápszerrel táplált társaiknak nagyobb kockázata van az allergiára, felnőttkori elhízásra, de sajnos még a rákos megbetegedésre, hogy csak néhányat emeljek ki a számtalanból. És persze vannak rövid távú hatások is, mint pl. az immunrendszer védtelensége, emiatt több a megbetegedés ill. súlyosabb a lefolyásuk. Az anyatej számos előnnyel jár, de inkább úgy fogalmazok ez a norma és minden más ennél rosszabb. Persze ezek köztudottak, csak nem hagyhattam ki hogy idekerüljenek a margóra.
Az  etikai kódex  1979-ben íródott, amely szabályozza az anyatej helyetesítésére szolgáló termékeket. Ezt sajnos ha az adott ország nem iktatja törvénybe (Magyarország is csak egy részét.), akkor nem kötelező betartania a forgalmazóknak.
Napjainkban már nem elég a sok hamis reklám, -mint például az ami az Aludj jól tápszereket reklámozza, hiszen ki ne akarná hogy jól aludjon a gyermeke- hogy azt sugallják, hogy a termékük ugyanolyan jó mint az anyatej, vagy a nagyon ötletesen kitalált és Magyarországon szinte kizárólagosan működő, gyerekorvosi és védőnő konferenciák szervezése, melyeken csúsztatott vagy hamis információk hangzanak el és aztán a résztvevők ezt szórják a mamák között, hanem van egy tuti ötlet is. Amerikában ugyanis elkezdtek szoptatási tanácsadókat kiképezni, akiket amikor felhívnak a mamák, elmondják, hogy a legjobb az anyatej, de ha elfogyna, melyik az a legjobb tápszer ami helyetesítheti.
Miért is éri meg mindez? 1996-ban Magyarországon 2 milliárd forintot zsebeltek be a forgalmazok az államilag támogatott tápszerek árából, amit a szülők kiegészítettek még egy milliárddal. És mindez csak az 1-es tehát a kezdő, orvos által felírt tápszer adatok, tehát "ha apuka leszaladt mert anyuka aggódik nem elég a tej" nincs benne és a nagyobb korban bevezetett termékek sem.
És itt jön a kérdés sokakban, hogy mi van azokkal akiknek nincs elég tejük. Igen van ilyen számukra találták ki a csecsemőtápszert (bár van más megoldás is). Ám az  ő számuk nagyjából 2%-a nőknek és nem az a 2005.ös adat mely szerint 1 millió hétszáz ezer doboz fogyott itthon. Ha valakiben felmerül, vagy felhívják a figyelmét arra hogy tápszert adjon a babájának először beszélje át a körülményeket egy hozzáértő és független szakemberrel, melynek listáját megtalálhatja a http://www.lll.hu/telefon vagy a www.ibclc.hu oldalakon.
Tehát ez elvi kérdés számomra, hogy kerülöm a Nestlé termékeket az év egész napján, mert nem akarom a pénzemmel támogatni azt a céget aki ilyen tisztességtelen marketinget használ.  Ha egyet értesz kerüld te is és hívd fel erre mások figyelmét is!

Ha azt gondolod, hogy Te csak csokit és kakaót veszel tőlük, nézd meg a listát a gabonapelyhekről, maggiról és a nescaféról.

Olvashatsz még a bojkottról itt és angolul pedig itt
Egyéb cikkek az érintett témákról
Anyatej előnyei
Tápszer hatásai szoptatott csecsemőknél


Felhasznált irodalom:
2005-ös adatok
A kódex rövid összefoglalója
A kódex bevezetésének háttere
Üvegbe zárva, kiadja Szoptatásért Magyar Egyesület

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...