2011. november 18., péntek

A tavalyi adventi naptárunk

Tavaly, minden nap, amikor az aktuális zsákot kifordítottunk, a Betlehemi történet egy figurája elevenedett meg.
 Ígértem, hogy leírom, hogy készült, sokan kérték.
Az elkészítés menete: Kis zsákocskákat varrtam polárból. Az eredeti  Praktikás ötletben filc anyag volt írva. Abból sokkal szebb és drágább is. 10x12 cm.-től, a 15x18-asig több féle  méretet gyártottam, attól függően milyen figurának szántam. Előre megterveztem hogy melyik figura milyen színű legyen. A barikák fehérek voltak és kicsi zsákban rejtőztek, a pásztor zömökebb volt és barna, a királyok színesek és lehetnek magasabbak stb.
Kiszabtam pl. 10x12cm-es polár darabot kétszer, egymásra fektettem, és  az egyik oldalán hosszanti oldalán összevarrtam. Szétnyitottam éa a felső részét 1 cm.-en visszahajtottam és levarrtam, ebből lett a zsinórház. Ezután a másik két oldalát is összevarrtam a zsinórházig. Vékony szatén szalagot fűztem bele és kész a zsák.

 A külsejére kivágtam a számokat és ráragasztottam.
 Ezután következik az egyedi munka. A fejek kialakítása. Én próbáltam leegyszerűsíteni az arcokat, mint ahogy a képen is látszik :)
Az arcokat már filcből vágtam ki, két kb. 2 cm-es oválist, amit körbe varrtam kézzel és közben kitömtem egy kis vatelinnal. Szemeket, hajakat bajszokat ragasztottam, de persze varrni jobb lett volna, mivel tartósabb. És bizony fel kell készülnie a gyerekek foglalkoztatására!

Mivel későn kezdtem bele, ezért csak ez a 11 figurát csináltam (még van egy csillag és egy angyal is).

Minden este az éppen kibontott zsák figurája lett az esti mesénk főszereplője. Így első este Fehérkéről a kisbárányról szólt a mese, aki elcsavargott és szakadékba esett. (bevallom 2. este is itt időztünk mert ez annyira megtetszett a gyerekeknek) Szó esett még a kis szamárról, aki Máriát vitte a hátán, a  Jó pásztorról, Salamonról a bölcs királyról és persze a Karácsonyi történet is zajlott, ahogy az angyal szól a pásztoroknak és azok útra kelnek. A Napkeleti bölcsek és Heródes találkozásáról, és hogy megjelent az angyal Józsefnek, ők hogyan indultak a népszámlálásra. 24.én pedig jött a történet fénypontja.
Utána a rokonlátogatások alkalmával elbáboztuk az egész történetet a gyerekekkel.
Nagyon örülök, hogy belevágtam ebbe a tervezést és munkát igénylő Betlehem készítésébe. De azért kb. két délután alatt elkészíthető :)
Van, egy nálam sokkal szebb kivitelezés is: Zitamama blogján

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik az ötlet! Mi már kicsit túlhaladtuk a korral, de majd az unokáknak elkészítem. :)))

    VálaszTörlés
  2. Hú, ez nagyon klassz! csak én se varrni nem tudok, se időm nincs már rá:-( de megosztom az ötletedet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...