2010. június 11., péntek

Dr. Ranschburg véleménye a hordozásról

Az NL Café szakértői oldalán találtam ezt a kérdést és a Doktor Úr válaszát a hordozásról.

Tisztelt Tanár Úr!


Anna babám nyolc hónapos, ugyan nagy baba, de én egyfolytában hordozókendőben hozom-viszem. A lakásban már nem, mert ideje felfedeznie a világot, de ha elmegyünk, akkor még mindig. Nem is szereti a babakocsit – talán – ezért, és természetesen szeret ölben lenni. Az sem utolsó szempont, hogy nekem is nagyon jó ez, mert menet közben beszélgetünk, énekelünk, kukucsosat játszunk – nagy móka az egész.

Nem divatból vagy valami irányzathoz való tartozásból teszem ezt, hanem mert büdös van a babakocsi szintjén, és mert szerintem nem túl érdekes a babakocsiban ülni. Ezenkívül is sokat veszem fel, sokat ringatom. Szeretném megkérdezni, hogy valóban rossz következményekkel jár-e ez? Tényleg hisztis lesz, anyás és lusta?

Hallottam arról is, hogy nem fog tudni beilleszkedni, hátráltatni fogja a túl sok közelség a tanulásban, és még sok olyat, amit nem érzek igaznak, vagy talán csak nem akarom elfogadni. Ezeket egyébként szakember mondta, aki jobban látja a következményeket. Anna baba nagyon vidám, nagyon szereti az öregeket meg a férfiakat, de a nőket is. Szinte bárkivel jól érzi magát kb. húsz-harminc percig. Ha sorban állunk, simogatni szeretné az emberek vállát, haját, szemüvegét, szégyenlőset játszik, sokat nevet. Nem sírós, de talán azért, mert folyton együtt vagyunk. Nem szeretnék azonban ártani a gyerekemnek, nem volna jó, ha a majomszeretetem miatt később kiszolgáltatott lenne…

Köszönöm, hogy elolvasta a levelemet, és előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:

Katalin

Kedves Katalin!

Kérem, ne higgyen annak, aki ijesztgeti. Ötvenéves szakmai tapasztalataim – és nemzetközi pszichológiai kutatások eredményei – mutatják, hogy az Ön anyai viselkedése csak használhat Annának, és semmiféle kárt nem okoz. Nem igaz, hogy a „hordozott baba” hisztis lesz, és lusta – éppen ellenkezőleg!
A baba, aki megtanulja, hogy bármikor megszólítja a világot, a világ erre pozitívan reagál, nem hisztizik, mert ennek a számára semmiféle értelme, haszna nincs. Kíváncsi lesz, érdeklődő és kreatív, aki másfél-két esztendős korától kezdve jóval kevesebbet kéredzkedik ölbe, mint a többiek, óvodáskorára jó önértékelésű, magabiztos és vidám gyerekké válik, akire jogosan büszkék a szülei.

Számos vizsgálat igazolja azt is, hogy ez a „biztos kötés”, amely a „hordozott babát” anyjához fűzi, egy életen át pozitívan érezteti hatását. Minden esély megvan arra, hogy Anna nyitott, az emberekhez bizalommal közeledő, jó emberi kapcsolatokat ápoló, harmonikus személyiségű felnőtté válik.Eredeti szöveg itt

2 megjegyzés:

 1. Szia Orsi!
  Ezt a levelet én is olvastam anno. Nekem csak egy a furcsa benne, hogy ezt írja a hölgy: "Nem divatból vagy valami irányzathoz való tartozásból teszem ezt, hanem mert büdös van a babakocsi szintjén, és mert szerintem nem túl érdekes a babakocsiban ülni."
  Lehet, hogy ő pont nem ezért használja, de egy picit tényleg divat lett ez kendős dolog. Még ha nagyon jó is, de akkor is. De nem ez a fura, hanem hogy lehet ilyet írni, hogy büdös van a babakocsi szintjén, meg hogy unalmas?
  1. Már miért lenne büdös (egyáltalán milyen baromság ez)?
  2. Egy gyereknek az utazás nem lehet unalmas szerintem (de nyilván ez nagyban gyerekfüggő, mert valamelyik a kocsiban, valamelyik meg a hátadhoz kötve üvölt, pont a mozgás korlátozása miatt. Leginkább nagyobb gyerekről beszélek, nem piciről.)
  Én maximálisan egyetértek a kendős hordozással, de szerintem nem szabadna ennyire csak ezt, vagy csak azt hangoztatni. Itt a fenti dologra gondolok "büdös szint"... valakinek csak ez a lehetőség adatik meg...
  Remélem nem érted félre, amit írtam (és más sem), mert én abszolút szeretem a kendős hordozást, csak szerintem nem szabadna ilyen véleményt írni a "másik oldalról". :)))

  VálaszTörlés
 2. Szia Ildi!

  Sajnálom, hogy úgy érzed, hogy két oldal van, én ezt nem fedeztem fel benne. Valóban divat lett némelyeknél. Most irok egy írást pont erről hogy új divat-e ez. Elöljáróban csak annyit hogy a föld 2/3a most is hordoz tradicióból és meggyőzödésből.
  Nehezen értelmezhető a cikknek a körülményei. A büdöset arra érthata, hogy a szénmonoxid és-dioxid nehezebb az oxigénnél ezért az nem száll fel. Tahát minnél közelebb vagyunk a kipufogó magasságához annál töményebben érezhetjük a "gázt". Bizonyosan nem falun lakik az illető.
  Arról hogy mi a babakocsiban és a kendőben való utazás közti különbség készült egy baba mellé erősített vieoval készült kis film. Itt találod:

  http://www.google.com/url?sa=D&q=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3Dzga_mW9vqnE%26feature%3Drelated&usg=AFQjCNGb4TD5h75NcN4rcrECdQahcFhtvw
  Én inkább a Dr válaszát szerettem volna kiemelni. Egyébként semmi sem egyenes arányos, hiszen egy csomó környezeti és egyéb tényező befolyásplja a dolgok menetét.
  Én nem érzem azt hogy lhúzza ababakocsit, csak azt mondja el ő miért nem választotta. Ajánlom az elkövetkező írásokat is, hátha árnyaltabb lesz a kép. Szeretettel: Orsi

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...