2010. június 11., péntek

Hordozásra születve

Mik azok a jelek, reflexek amik azt bizonyítják, hogy ez a természetes?


- Tenyér, fogóreflex
Idegen zajra vagy ingerre az újszülött összezárja a tenyerét, megkapaszkodna valamiben. Ha az anyján lenne, akkor belé tudna kapaszkodni. Megfigyelhető hordozott babáknál amikor az anyjukra vannak kötve az tolerancia szintjük sokkal magasabb az idegen ingere. Tehát hangosabb zajok vagy hirtelen mozdulatok nem ijesztik meg annyira mint amikor egyedül fekszik valahol, ahol akár valaki a közelében is van.

- Terpesz guggoló tartás
Ha felemeljük a babánkat valahonnan, azt tapasztaljuk, hogy felhúzza a lábait un. terpesz guggoló tartásba, ahogyan a kendőbe fel van kötve. Ezt azért csinálja mert számára az lenne a kényelmes tartás, és ezt a kendőbe felkötve kapja meg.
Ez a tartás az amiben a csípő megfelelően tud fejlődni.( Ilyen pozícióban nyomja a combcsont a kellő irányból a csípővápát.)

- Anyatej alacsony protein és zsírtartalma
Az alacsony persze relatív, ( az emberi tejben 1-3% a zsír, a fokákéban 70%) hiszen pontosan olyan szintje van ezeknek, amilyenre az embercsecsemőnek szüksége van. Ez azonban azt eredményezi, hogy gyorsan emészthetősége miatt gyakori szoptatásra van szükség (ami nélkül a tej is apad). Így gyakori testközelségre van szüksége.

- Gyakori ürítés
Szintén gyakori kontaktust igényel, hiszen egy újszülött záró izmait még nem tudja zárni ill. engedni, ezért pl. 1 óra alatt 4-6x is pisilhet és általában napjában többször is kakil, ami sűrű tisztába tevést igényel.

- Testkontaktus hiánya sírást eredményez
Az hogy az embercsecsemő nem fészeklakó, azt az is bizonyítja, hogy a fészeklakók a nap nagyobb részét egyedül töltik. Ám egyedüllétük közben nem végzik a dolgukat ne hogy a szag veszélybe sodorja őket, ill. nem sírnak anyjuk után. Az emberre pont az ellenkező igaz. A csecsemőknek létfontosságú volt hogy mindig az anyja közelében legyen, hiszen egyedül rengeteg veszély várt rá (ragadozók, időjárási viszontagságok stb.). Ez az ösztön a mai napig benne van, nem bírja az egyedüllétet huzamosabb ideig.

- Fejletlen hőszabályzás
A csecsemő hőszabályozó rendszere még nem működik megfelelően. Nem tudja a hőt megfelelően leadni és ha fázik nem tud ellenne tenni csak sírással tud jelezni. AZ anya hőmérséklete viszont tud 1 C fokkal tud emelkedni ill. csökkeni, ha úgy érzékeli hogy a babának szüksége van rá. A hőszabályzásért leginkább felelős barna zsírsejtek a bab hátán találhatók. Ezért ha –helyesen hordozva- a baba felénk néz hassal akkor működhet a szabályozó rendszer – kiegészítve a miénkkel- a legoptimálisabban.

- Az anya csípőjenek formája
Az felnőtt csípőjének helyzete és formája pont megfelelő arra, hogy a babáját, gyermekét a csípőjére ültesse, ezzel levegye a súlyt más pontokról







A pontok összeszedésénél felhasználtam Turi Nagy Éva kutatásokkal alátámasztott jegyzetét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...