2010. június 28., hétfő

Én jól hordozok?

A hordozásnak rendkívül sok előnye és jó hatása van, aminek ismerete egyre terjedőben van. Viszont mostanában egyre több rosszul felkötött babával találkozom, akikre nem jó ránézni.


Látom ezeken a szülőkön, hogy többnyire élvezik azt hogy a gyermekük ott van az ölelésükben és átélik ennek minden praktikus vonzatát. De azt is látom, hogy sokszor kényelmetlen nekik így hordozni, de még mindig jobban elfogadják ezt mint a babakocsit pl. Meggyőződésem, hogy jót akarnak a babájuknak, csak nincsenek meg a kellő információjuk.

Vannak a nem megfelelő hordozó eszközök (szinte az összes kenguru; házilag „gyártmányolt” nem tudom minek nevezzelek) és a baba korához nem illő eszközök (rugalmas kendő nagy súlyú babával; csatos hordozó mai tei ülni nem tudó babáknál). És vannak nem megfelelően megkötött hordozók. Mostanában –az egyszerűbb megoldásnak tűnő- mei tai terjedésével egyre több rosszul megkötött mei tait látok. Sokszor nagyon alacsonyan vannak benne a babák, így a hordozó súlypontja számára kényelmetlen helyzetbe tevődhet, ettől nehezebbnek érzi a baba súlyát és ő pedig nem lát semmit. Vagy a mei tai „body része (a feneke és a nyaka közötti részt tartó anyag) hosszúsága nagyobb a babánál, aki így elvezik benne, nem lát ki és nyomja a fejét a pánt, és sokszor így teljesen oda van passzírozva a hordozójához, mozgás szabadság nélkül.

Vannak merész vállalkozó kedvű műértők által kifejlesztett vagy utánozni próbáló házi készítésű eszközök (persze most nem a házilag varrt erszényekre vagy mei taiekre gondolok) amiben a baba háta abszolút nincs megtartva, nem öleli körül a hátát és persze a fejét sem támasztja, még ha van is erre próbálkozás.

Van a kifelé hordozás, amire a férjem mindig megkérdezi, hogy ez a felnőtt vajon meddig bírná ha így fellógatnák. Az arccal kifelé fordított hordozás homorításra kényszeríti a kicsi gerincét, mely megterhelő és természetellenes számára. Nem tesz jót a baba csípőjének, mert így nem biztosítható a kívánt lábtartás. Nem tud elbújni, ha elfárad, álmos vagy esetleg megijed valamitől. Nincs biztonságban. Nagyon megterheli a hordozó hátát, derekát.

Ezért ha a baba többet szeretne látni a világból, csípőre vagy vedd a hátra kell rakni őt!

Az ortopédiailag helyes hordozás jellemzői:

• A gyermek függőleges helyzetben, kellő magasságban, szorosan simul hordozójához

• A kicsi hátát szorosan ölelje körül a hordozóeszköz, így megfelelően tartja a gerincét

• A gyermek lábai terpeszben legyenek, hordozóeszköz térdhajlattól térdhajlatig érjen, támassza alá a combokat is, ne csak a popsit! Ez a pozíció segíti az egészséges csípőfejlődést.

* A baba mindig felénk nézzen hordozás közben!

A jó hordozóeszköz

• biztosan tartja már az újszülött gerincét, tehát alátámasztja, körbeöleli.

• terpeszben helyezkedik el benne a baba lába, így biztosítja megfelelő csípőfejlődést, és ezzel segít a kötött/ laza csípő helyrehozatalában.

• tartja a fejét az újszülött vagy alvó gyereknek.

• kényelmes mind a hordozónak, mind a hordozottnak.

• Alkalmazkodik a baba korához



Ha nem helyesen vagy nem jó hordozóeszközzel hordozunk, akkor a baba és a hordozónak is hosszú távú következményei lehetnek a már eddig leírtakon kívül.

Ha a baba gerince nincs megtámasztva, tehát az akár ülni nem tudó baba is ülni kényszerül. Ezzel nagyon nagy teher nehezedik az ágyéki csigolyákra és a medence csontra, ami még nem elég erős ahhoz hogy ezt bírja.

Ha vízszintesen hordjuk huzamosabb ideig, akkor a combcsontok nincsenek a guggoló- terpesz pózban, ami a helyes csípő fejlődését segíti.

Ha a baba nagy súlynál is (8 kiló feletti) az összes súlya a hordozó gátjára nehezül, ami többek között vizeletmegtartási problémához vezethet. Terheli a medencéjét és gerincét.

Ha a baba vagy a hordozó nem érzi jól magát illetve nem kényelmes a hordozás, akkor könnyen elöbb abbahagyhatják, mint azt gondolták volna vagy szükséges lenne számukra, pedig lehet, hogy szakember segítségével korrigálható, így pedig komfortosabb lenne a hordozás.

Ezért vizsgáljuk meg, hogy mi hogyan hordozunk-e és ha nem vagyunk biztosak hogy minden rendben van akkor menjünk el tanfolyamra vagy hordozós klubba, ahol segítséget kérhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...