2010. június 7., hétfő

Milyen a jó hordozó eszköz?

A jó hordozó eszköz ismérvei:


A jó hordozó eszköz:

- biztosan tartja már az újszülött gerincét, tehát alátámasztja, körbeöleli.

- terpeszben helyezkedik el benne a baba lába, így biztosítja megfelelő csípőfejlődést, és ezzel segít a kötött/ laza csípő helyrehozatalában.

- tartja a fejét az újszülött vagy alvó gyereknek.

- kényelmes mind a hordozónak, mind a hordozottnak.


Mindezeknek a feltételeknek leginkább a hordozókendő felel meg.


Hordozókendő


Sok féle kendő létezik.

Van a rugalmas kendő, amely az újszülött hordozására alkalmas tapasztalatok szerint 6-8 kg körülig kényelmes és biztonságos a hordozás vele.

A szövött hordozókendő szintén sok fajta van.
- anyaga

Van len vászon, selyem, farmer, pamut szövőt kendő és ezek bármilyen kombinációja is. Minden anyag máshogy viselkedik. Pl. a len gyűrődős utána esetleg nehezebb újra kötni, míg a pamut télen is és nyáron is megfelelő viselet.

Vannak un. nyárikendők (Didymos), amik egészen vékonyak, ám az a tapasztalat, hogy mivel a bab és a hordozó melegíti egymást nem sokkal könnyíti meg a helyzetet ha vékonyabb a kendő, viszont könnyen összegyűlhet az anyag mivel nincs olyan tartása és így vághat, tehát kényelmetlen.

Létezik biopamut is (Lana, Hoppediz) ami során csak ellenőrzött biogazdaságokban termelték a pamutot ezzel megóvva a környezetet (pl. az Aral tó környékén lévő nem bió pamut termelő ültetvények vízigénye és szennyezése az 1/3ára csökkentette a tó méretét). Festése is természetbarát módszerrel történt, így lehet a babát nyáron meztelenül is felkötni, vagy -ami gyakori szokásuk,- rágicsálhatják a kendőt anélkül, hogy méreganyagokat szívnának belőle.

- Szövése

Van a sima len szövés a jobb minőségű kendőknél pedig úgynevezett keresztsávoly szövéssel szövik, aminek eredményeképpen széltében és hosszában nem nyúlik, de keresztben igen. Tehát nem lazul „lóg meg” a kendő, de körülöleli a babát és hordozóját.


- Hossza és szélessége.

Hossza 3 m-től 5, 80-ig terjed. A hosszabb kendőt szoktuk ajánlani a kezdő kötőknek, ahol elől zsebes keresztezett kötésben kell a legtöbb anyag, de min. a 440 cm. És gyakorlott vékony testalkatúak szeretnek beszerezni egy rövidet az egyszerű csípő kötéshez vagy az egyszerű batyuhoz, ám ezek csak erre alkalmasok.

A hosszú kendőszárat is lehet hasznosan alkalmazni, pl. arra hogy tartsa a frissen szült anyuka pocakját, vagy jobban eloszlassa a nagyobb gyerek súlyát.

Szélessége ideálisan 70 cm, mert ez tudja jól átfogni a babát pl. hátonhordozásban, amikor a feneke alá kell hogy kerüljön anyag. Vannak ennél keskenyebbek.


- Szegése

A jobb minőségű kendők szegése széles és duplán hajtott. Mivel nagy szerepe van a kötések stabilitásában ezért ez nagyon fontos, hogy ne keskeny és szimpla legyen (Nandu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...