2010. június 3., csütörtök

Sütés a gyerekekkel


Omlós kalács tej és tojás nélkül


Ebben a rossz időben jó elfoglaltság egy kis sütés- főzés a gyerekekkel. Nálunk nagyon szeretnek segédkezni. Persze ilyenkor számításba kell venni, hogy hogy több a takarítani való utánna :)
 A 2 éves Virág segített a dagasztásban és liszteszte a deszkát, a 4 éves Marci pedig nyújtott és kalácsot font! De pogácsa szaggatás a kedvence egyébként már rég óta. Virág imád mindent dagasztani, gyurmázni (a múlkor a frissen ágott hagymát gyúrogatta, már folyt a könnye, de sebaj, meglörölte a hagymás kezével), Marcit már zavarja, ha valami ráragad a kezére.Alig várták, hogy kisüljön és nagyon ízlett nekik a saját munkájuk gyümölcse.

A most készült kalács hozzávalói::

1 kg liszt
5 dkg élesztő
2-2,5 pohár víz
3 kávéskanál só
1/2-3/4 pohár olaj
1/2 pohár cukor

A tetejére:
1 tojás (én vízzel kentem meg)
szezámmag

Elkészítés:

Amíg az élesztő a langyos cukros vízben felfut, keverd össze a lisztet a tojással, a cukorral, a sóval és az olajjal. Utána keverd bele a felfutott élesztőt és még annyi vizet, amennyit felvesz a tészta. Hagyd kelni kb. fél órát. 4 felé oszd a tésztát és egyenként fond össze, tedd tepsibe, (kend meg a tetejét tojásssal), szórj rá szezámmagot (vagy mákot, diót, vagy mandulaforgácsot), és tedd be a sütőbe. Ha nem előmelegített sütőbe teszed, hanem a bárchesszel együtt hagyod felmelegedni a sütőt, nagyon finom, könnyű omlós tésztát kapsz.

A művelet közben


Az eredeti receptben (bárchesz) van egy tojás, de én anélkül szoktam készíteni. Így édes és sós krémet is lehet rá kenni mert egyik íz sem domináns. Ha édesebben szereted, akkor lehet bele tenni még cukrot, vagy ahogy W. Ungváry Renáta szokta aszalt gyümölcsöket összeturmixolni egy kis vízzel és azt belekeverni a tésztába. Nálunk ez a kedvenc kalács.
 
A remekmű és a büszke kis szakácsok

2 megjegyzés:

  1. Hűűű Orsi! Ez nagyon jól néz ki! Édesek a lurkók! :))) Puszi Nektek

    VálaszTörlés
  2. Köszi, de a valóságba még jobban néz ki és olyan finom is:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...